Top
+90 532 341 4277
av.halilkaan@gmail.com
Hatalı Ekspertiz Raporu Davası

Hatalı Ekspertiz Raporu Davası

2024-03-07 10:35:08

Hatalı Ekspertiz Raporu Davası

Hatalı Ekspertiz raporu davası ikinci el araç satışlarında aracın kusurlarını tespit ettirmek için başvurulan ekspertiz firmalarının ayıplı hizmetinden kaynaklı alıcının uğradığı zararı Tüketici Mahkemesi ya da Tüketici Hakem Heyetine başvurarak ekspertiz firmalarına ve satıcıya ortak bir şekilde tahmil edildiği ödetildiği dava türüdür. Bunun için arabulucuk zorunlu olup direk dava ya da hakem heyetine başvurmak davanın reddedilmesine sebebiyet verecektir.

Hatalı ekspertiz raporu davası mahiyeti itibari ile teknik ve uzun bir süreç olup ikinci el ayıplı araç alan alıcıların mutlaka ankara avukat ve ankara araç davası avukat hukuki desteği almanızı öneririz. Yanlış Ekspertiz raporu ve ikinci el ayıplı araç satışına karşı götürülecek hukuki süreçler özet olarak bu makalemizde yer alacaktır.

İkinci El Araç Alırken Dikkat Edilecek Hususlar

Şubeleşmiş ekspertiz firmaları tamamen kâr odaklı olduğu için bayilik verdiği kişilerin kaporta boyadan, motor aksamından, şanzıman ya da araç iskelesinden anlayıp anlamadığına bakmadan rasgele bayilik dağıtmaktadır. Yani aracınıza elinde boya makinesi ile bakan kişini yüksek ihtimalle arabadan anlamadığını bilerek ekspertize gitmenizde fayda var. Peki ikinci el araç alırken dikkat edilecek hususlar nelerdir?

  1. Mümkün mertebe kendi şehrinizden araç alın, almaya giderken mümkünse kendi ustanızla gidin, ekspertize değil motor ve kaporta ustalarına aracı gösterin
  2. Aracın plaka ve şase sorgusunu 5664’ ten sorgulayın, PTT mobil uygulamadan aracın Kilometresini mutlaka kontrol edin
  3. 5664 ten gelen mesajda hasar bedeli olmayan çarpışma diye tramer geldi ise bunu mutlaka satıcıya sorun
  4. Tanıdık bir ustanız yoksa ve ekspertize gitmek zorunda kaldı iseniz gittiğiniz firmanın mutlaka Google yorumlarına bakın
  5. Araç bedelini mutlaka bankadan gönderin, aracı yetki belgesi ile satan kişilere şüphe ile bakın
  6. Parayı mutlaka ama mutlaka resmi & gerçek satıcının hesabına gönderin

Hatalı Ekspertiz Raporu Tüketici Hakları

Hatalı ekspertiz raporunda tüketici hakları: ayıplı bir araç alındığında alıcıya 6502 sayılı Tüketiciyi Koruma Kanunun 15. Maddesinde geçmektedir. Buna göre ayıplı hizmet veren ekspertize karşı hizmet alıcısı;

  • Hizmetin yeniden görülmesi
  • Hizmet sonucu ortaya çıkan eserin ücretsiz onarımı,
  • Ayıp oranında bedelden indirim
  • Sözleşmeden dönme haklarından birini kullanmakta serbesttir. Tüketici, bu seçimlik haklarından biri ile birlikte Türk Borçlar Kanunu hükümleri uyarınca tazminat da talep edebilir.

Ekspertiz hizmetinde sözleşmeden dönme sonucu ifâ iadesinde firmadan istenilecek ekspertiz bedeli tüketicinin araçta uğradığı zararı karşılamayacağı ya da hizmetin yeniden görülmesi istenip yeni bir ekspertiz raporu yapılsa dahi artık araç alınmış olduğundan bu yol mantıksız olup hem satıcıya hem de ekspertize aynı anda başvurarak ayıp oranında bedelde indirim+ yapılan masrafların geri ödenmesi şeklinde talepte bulunmak en mantıklı yol olacaktır.

ÖNEMLİ NOT!!! Ekspertizin elinden gelen her şeyi yapmasına rağmen kendisinden ve mesleki tecrübesinden beklenmeyecek derecede gizli ayıp olması durumunda yalnızca satıcının sorumluluğuna gidilebilir.

Ayıplı Araç Davası Ne Kadar Sürer

Ayıplı araç davası Türk yargısının ağır işlemesinden dolayı 9-12 ay arası sürebilmektedir. Ancak alanında uzman bir avukat ile çalışıldığında dava süresi hatırı sayılır miktar düşecektir. Özellikle Kilometre düşürme davalarında Cumhuriyet Başsavcılığına dolandırıcılıktan suç duyurusunda bulunulmasını hem zararın karşılanma ihtimalini artıracak hem de satıcı için bir baskı unsuru oluşturup hukuk davası sonuçlanmadan uzlaşmasını sağlayabilecektir. Araç Kilometre Düşürme Davası için https://ankaraavukatlik.com/arac-kilometre-dusurme-davasi/ adlı makalemizi okuyabilirsiniz.

Hatalı Ekspertiz Raporu Emsal Karar

Hatalı Ekspertiz raporu veren firmalar genellikle raporun arkasında sorumluluklarının olmadığına dair beyan olduğunu, verdikleri raporun verildikleri gün geçerli olduğunu, motor aksamına bakmadıklarını ya da satıcının aldığı paketin en düşük paket olması hasebi ayrıntılı inceleme yapmadıklarını beyan etmektedirler. Ancak unutmayın ki size ne imzalatılırsa imzalatılsın bunların hiçbiri ayıplı hizmete gerekçe olamaz. Ayıplı hizmet; ayıplı hizmettir!

Yargıtay 3. HD. 2021/11357 sayılı kararında : Buna göre mahkemece; davalı ...’ın satış anında araçta bulunan ayıplardan, davalı şirketin ise inceleme tarihinde araçta mevcut olmasına rağmen aracın sözleşme kapsamında yapılan incelemesi sırasında tespit edilmesi gerekip tespit edilmeyen ayıplar nedeniyle sorumlu olduğu gözetilerek, sorumlu oldukları tazminat tutarları tespit edilip, davacı ve davalı şirketin önceki rapora yönelik de itirazları da karşılandıktan sonra ulaşılacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken, hüküm kurmaya elverişli olmayan bilirkişi raporunun esas alınması ve davalı ...'ın kanundan doğan ayıptan sorumluluğunun yanlış değerlendirilmesi ile yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.Diyerek ekspertizin de sorumlu olduğunu ilan etmiştir. Ancak hatırlatmak gerekir ki eskpertizin sorumluluğu ayıplı aracı satan kişi ile aynı olmayacak ve davada bilirkişi tarafından kusur oranınca zarar belirlenecektir. Hatalı ekspertiz raporu ve İkinci El Ayıplı araç satışı ile ilgili davaları açarken mutlak suretler ankara avukat ve ankara araç davası avukat hizmeti almanızı tavsiye ederiz.

Ekspertiz firması hatalı rapor verdi ne yapmalıyım?

Hatalı ekspertiz raporları Tüketiciyi Koruma Kanununa göre ayıplı hizmet olup, ekspertiz firmasının hukuki sorumluluğuna gidilebilir. Bunun için alanında uzman ankara avukat ankara araç davası avukat hizmeti almanız tavsiye edilir.

İkinci El Ayıplı Araç Satışı Vekalet Ücreti

Bu gibi davalarda vekalet ücreti değişkenlik gösterse de AAÜT' ye göre 2024 senesi için ayıplı araç davalarında vekalet ücreti 9.000 TL + vergi ve masraflardır

Pert Araç Satışı Eksperin sorumluluğu var mıdır?

Aracın pert kaydı olduğu 5664' ten sorgulanarak öğrenilebilir. Ancak bu gizli ayıp olduğundan alıcı sorgulama yapmasa dahi eğer eksperin kendinden ve mesleki tecrübesinden beklenecek derecede bir ihmalde bulunmuşsa (Örn: İki aracın birleşmesini görmemek gibi) ekspertizin hukuki sorumluluğuna gidilebilir.

Son makaleler

Destek alın : +90 532 341 4277